Als je hekken om mensen zet, krijg je schapen (William Mc Knight)

maandag, 18 november 2013 13:04

Op 29 oktober vond het ‘Nieuw Organiseren Event’ plaats. Een bijeenkomst over vernieuwende manieren van organiseren door Nieuworganiseren.nu. Nieuw organiseren biedt mogelijkheden om van oude managementprincipes af te komen door meer ruimte te geven aan individuele medewerkers.  

 In deze tijd van kennisnetwerken en social media als Twitter, Facebook en Linkedin is de manager niet meer degene met de meeste kennis.

Veel organisaties zijn echter nog steeds geschoeid op Tayloriaanse leest: we maken regels en we bouwen controlemechanismen en managementlagen in om te zorgen dat medewerkers hun werk goed doen. Een klein deel in de organisatie bepaalt wat het beste is voor de organisatie en voor de vele medewerkers die er werken.

Hier zit een wereld onder van wantrouwen, van ‘controle is beter’, van macht en status.

Centralistische aansturing, gekoppeld aan steeds verdergaande bureaucratisering, informatisering en marginalisering van de hoogopgeleide professional past niet langer bij de ontwikkelingfase van een organisatie.

Betekent dit dat er geen managers meer nodig zijn? Ik denk het tegendeel.

Om de zelfsturing te laten slagen, moeten bestuurders doelen en normen formuleren. Die moeten vervolgens niet alleen duidelijk zijn voor de medewerkers, iedereen moet zich erbij betrokken voelen en zich ervoor willen inzetten. Een belangrijke rol dus voor de top.

Voor de lijnmanagers nieuwe stijl betekent het wel een zoektocht naar een nieuwe toegevoegde waarde.

Deze kan bijvoorbeeld gevonden worden in het faciliteren van de medewerkers: door het verbeteren van het werk’klimaat’, het bewaken van de afspraken, het vasthouden van de focus, het delen van kennis op het gebied van werkmodellen en -methodes.

Wat een manager daarna nog hoeft te doen is medewerkers aansporen hun talenten de ruimte te geven.

Een bestaand systeem veranderen is echter niet eenvoudig. Er zijn heel veel mensen die er belang bij hebben dat alles zoveel mogelijk bij het oude blijft, niet alleen topmanagers, maar ook bijvoorbeeld de vele adviseurs die hen omringen.

Je zult de (lijn)manager dus de voordelen van het nieuwe organiseren moeten laten zien:

medewerkers die zich ontdoen van hun schaapsvacht, voelen zich betrokken, zijn gemotiveerder en halen het beste van zichzelf naar boven.

Uit onderzoek blijkt dat organisaties met een decentrale manier van aansturing een grotere medewerkerstevredenheid, een grotere klantevredenheid, een hogere productiviteit en een hogere kosteneffectiviteit kennen.

Dus zet de hekken maar open en je weet niet wat je overkomt!

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 27 maart 2014 09:32

Contact

Luzis Organisatieontwikkeling & Interimmanagement

Pijlkruidvaart 14 2724 VE Zoetermeer

Tel: 06-14384339  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.