Kerstgedachte

vrijdag, 13 december 2013 11:31

De tijd rond Kerst is ideaal om wat te mijmeren over ‘wat was’ en om voornemens te maken voor het nieuwe jaar.

Als je tot de groep mensen behoort die ’s morgens zijn bed uitkomt om naar het werk te gaan, boordevol energie en met een gevoel van “YES!!”, dan ben je een gelukkig mens. Je doet je werk dan waarschijnlijk met passie.

Zo niet, lees dan even door.

Uit onderzoek (Gallup,VS) blijkt dat slechts 9% van de Nederlandse werknemers zich betrokken voelt bij het werk. Daarmee scoort Nederland als één van de laagste landen in de wereld.

De oorzaak daarvan ligt in de manier waarop we naar mensen kijken: op school zijn je Cito-scores belangrijker dan je talenten, tijdens onze opvoeding hebben we geleerd hoe belangrijk het is om een baan te hebben en later op het werk wordt de nadruk gelegd op vaardigheden die je zou moeten aanleren om de resultaten te behalen die je door je leidinggevende worden opgedragen.

Hiermee wordt vooral een beroep gedaan op de dingen die je door anderen zijn aangeleerd, de activiteiten dus waar je toevallig goed in bent geworden. 

Zo kan het zijn dat je jarenlang wordt beoordeeld op dingen die je minder leuk vindt en die je steeds meer moeite en energie kosten om te blijven doen.

En natuurlijk biedt deze manier van werken voordelen: je hebt een baan, salaris, zekerheden.

Maar je bent ook zo moe!

Na het werk kom je niet verder dan de bank en zondagavond zie je al weer op tegen de maandagochtend. Vanaf woensdag kijk je al weer reikhalzend uit naar het weekend.

Het kan anders.

In plaats van je te concentreren op de dingen die van je verwacht worden, denk dan eens aan de dingen die je werkelijk zou willen, dingen waar je als vanzelf goed in bent, dingen die je energie geven, i.p.v. nemen.

Misschien moet je even zoeken naar je talenten, omdat daar nooit eerder naar gevraagd werd, omdat je dacht dat je daar geen baan in kon vinden, omdat je gezegd werd dat dromen niets waard zijn of dat je voor een dubbeltje geboren bent en nooit een kwartje zult worden…..

Maar ook als jij weet wat je passie is, kunnen anderen drempels opwerpen en met tegenargumenten komen. Bedenk dan dat zij nog niet zo ver zijn om vanuit een innerlijk verlangen die dingen te doen die hen werkelijk drijft. Jij inmiddels wel.

Mocht je het dan nog lastig vinden om je gedachten in daden om te zetten bedenk dan dat als je succesvol bent in de dingen die je nu doet, hoe succesvol je kunt zijn in de dingen waar je naar verlangt en die je eigenlijk het liefste doet!

 Fijne Kerst!!

Laatst aangepast op vrijdag, 13 december 2013 14:30

Contact

Luzis Organisatieontwikkeling & Interimmanagement

Pijlkruidvaart 14 2724 VE Zoetermeer

Tel: 06-14384339  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.