Veranderen doe je met z'n allen tegelijk

vrijdag, 07 februari 2014 09:54

Op mijn vorige blog “ Ja maar, wat als het lukt?’ over innovatief organiseren, zijn veel reacties gekomen: voor de één gaat het veel te ver, de ander kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan.

Toegegeven, het was wel een knuppel in het hoenderhok. Toch ben ik ervan overtuigd dat over niet al te lange tijd organisaties op die manier werken. In een maatschappij die bol staat van burgerparticipatie past de huidige manier van organiseren niet meer.

Ricardo Semler (directeur Semco) beschreef 20 jaar geleden in zijn boek ‘Maverick!’  al de vier voorwaarden voor medewerkers-democratie:

-       Vertrouwen op eigen verantwoordelijkheid: medewerkers kennen hun talenten en nemen verantwoordelijkheid

-       Alle informatie voor iedereen beschikbaar, ook de financiële. Dit is essentieel om verantwoordelijkheid te kunnen (laten) nemen.

-       Medewerkers bepalen hun eigen salaris door het aantonen van hun eigen toegevoegde waarde. Uiteraard hoort hier voor de zelfcorrigerende werking een volledige transparantie bij.

-       Periodiek wisselen van functies betekent periodiek nieuwe ervaringen opdoen, betekent periodiek nieuwe energie krijgen!

 Ruimte voor zelfsturing brengt betere resultaten voor de organisatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (Harvard Business School).

 Voor de traditioneel werkende P&O afdelingen betekent dit een gigantische omslag in denken en werken om deze verandering te kunnen faciliteren.

Ook managers zullen moeten veranderen. Als ze willen dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen, leggen ze niet meer van boven af op hoe medewerkers dat moeten doen. Maar geven hen ruimte en middelen om die verantwoordelijkheid vorm te geven.

 Het nieuwe profiel voor een manager:

-       positief mensbeeld

-       empatisch vermogen

-       klein ego

-       lange termijn visie

-       lange adem

Mocht je als medewerker niet willen wachten tot je de juiste manager hebt die jou de ruimte geeft om  jouw werk leuker en interessanter te maken, dan ligt nu je kans voor het grijpen. Innovatief organiseren gaat namelijk over persoonlijk leiderschap!  

Begin morgen met het geven van het goede voorbeeld en richt je werk in zoals jij denkt dat het moet. Jouw verandering wordt opgemerkt en zal eerst tot discussie leiden. Daarna krijg je volgers en uiteindelijk kun jij de katalysator zijn voor de benodigde verandering. Daarvoor hoef je echt niet in de top van een organisatie te zitten.

Bekijk in dit verband eens het YouTube filmpje over een klein jongetje met grote daden: http://www.youtube.com/watch?v=GPeeZ6viNgY.

En mocht je zo dapper zijn om deze verandering in gang te zetten, dan valt het je vast niet moeilijk om mede-verantwoordelijkheid voor je eigen organisatie te dragen.

 

 

 

 

Laatst aangepast op vrijdag, 07 februari 2014 10:06

Contact

Luzis Organisatieontwikkeling & Interimmanagement

Pijlkruidvaart 14 2724 VE Zoetermeer

Tel: 06-14384339  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.