P&O aan de bak

vrijdag, 14 maart 2014 14:03

Met de veranderende maatschappij veranderen ook de rol van medewerkers en leidinggevenden in arbeidsrelaties.

Kort gezegd: medewerkers willen meer ruimte om te participeren en leidinggevenden moeten meer overlaten. Zie hierover mijn vorige blogs.

Daarmee is de kous niet af: ook de rol van de afdeling P&O verandert daarmee.

De kern van het huidige vak Personeelsmanagement bestaat nog steeds in sterke mate uit instrumentontwikkeling. In de praktische uitoefening van het vak zien we een voorliefde om ieder vraagstuk te lijf te gaan met een nieuw instrument. Competentiemanagement is daar een voorbeeld van, men zegt dat het werkt, maar niemand weet hoe en waartegen.

Vanwege onze geschiedenis van de arbeidsverhoudingen heerst binnen P&O nog steeds een overdreven regelzucht: waarbij eenvormigheid belangrijker wordt geacht dan werkbaar maatwerk.

Tel daarbij op dat P&O nog steeds moeite heeft met de eigen positiebepaling: horen we nu bij het management of zijn we er voor de werknemers?

De nieuwe tijden bieden ook voor P&O een kans om zich een belangrijke positie te verwerven: van verzorger langs de zijlijn naar spelverdeler in het veld (Vrij naar: Frits Kluijtmans, Oratieboek).

Hoe dan? Je kunt stellen dat de gezagsverhouding leidinggevende - medewerker zijn langste tijd heeft gehad. Of mensen hun handen uit de mouwen steken en het beste van zichzelf in de organisatie willen investeren, is niet afdwingbaar. Medewerkers moeten verleid worden om zich volledig in te zetten. En dat kan alleen door hen optimaal betrokken te maken en te houden en regie te geven over hun eigen werk.

Ook zal het totale takenpakket van een organisatie vaker worden uitgevoerd op projectbasis i.p.v. binnen vastomlijnde functies en functiebeschrijvingen. De relatie leidinggevende – medewerker lijkt dan ook steeds meer op een opdrachtgever – opdrachtnemerrelatie van kortere duur. Al die relaties kennen hun eigen dynamiek en vragen hun eigen maatwerkoplossingen.

En hierin zal P&O de handschoen kunnen oppakken, namelijk als die van spelverdeler en bedenker van maatwerk.

P&O verwerft zich een positie in een nauwe interactie tussen leidinggevenden, medewerkers en de HR-professional. Dus: meer analyse van situaties en maatwerkoplossingen dan focus op regels, uniformiteit en instrumenten.

Deze paradigmashift zal een enorme ommezwaai van P&O vergen in denken en handelen.

De winst is wel dat de vraag: ‘horen we nu bij het management of zijn we er voor de werknemers?’ nooit meer gesteld hoeft te worden. Het antwoord is dan: ‘we staan midden in de organisatie!!’

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 18 maart 2014 13:02

Contact

Luzis Organisatieontwikkeling & Interimmanagement

Pijlkruidvaart 14 2724 VE Zoetermeer

Tel: 06-14384339  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.