Win win

vrijdag, 03 oktober 2014 10:00

Het gaat wat beter met Nederland, de economie herstelt zich langzaam.

Positieve berichten bereiken ons via alle media. De werkloosheid neemt voorzichtig af, want bedrijven gaan weer investeren en hebben weer meer mensen nodig. ‘Geweldig!’ zou je zeggen. Dat wel, maar hoe nu verder?

Terwijl de maatschappij in de afgelopen jaren een flinke slag is gedraaid, lijken veel organisaties zich niet te realiseren dat het na de crisis anders moet. De afgelopen ‘stille’  jaren zijn helaas zelden benut voor innovatie. We zien organisaties dezelfde dingen doen, weer dezelfde houding aannemen als vóór de crisis. Ze gaan opnieuw de wedloop aan voor het grootste stukje van het marktaandeel en berijden vooral hun oude stokpaardjes.

Het mag duidelijk zijn dat oude manieren niet meer passen bij de nieuwe maatschappij. Dus: teruggrijpen naar t oude? Vergeet t maar. Tijdens de crisis zijn alleen de bedrijven blijven bestaan die met de veranderde consument meedenken. Consumenten willen duurzamer, eerlijker, transparanter. Nieuwe bedrijven zijn socialer, creatiever en werken samen: co-creatie en waarde-creatie.

Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de overheid zal eraan moeten geloven. Gemeenten krijgen er met de decentralisaties drie grote verantwoordelijkheden bij. Maar dan wel met 30% minder van het budget dan de centrale overheid ter beschikking had. Ook voor hen geldt: het moet anders.

Veel gemeentelijke organisaties blijven graag nog in hun dicterende rol. Om die rol te kunnen blijven vervullen, moeten ze méér kennis in huis hebben dan er op de markt te vinden is. Er bestaan op dit moment dan ook veel vacatures voor beleidsambtenaren voor de nieuwe specialismen. Ook dit is een oude reflex. Bovendien: als je alles weer zelf in huis gaat halen, bereik je die 30% bezuiniging niet. Hoe dan wel?

Er is onnoemelijk veel kennis bij maatschappelijke instellingen op het gebied van jeugd-, thuis- en ouderenzorg, zowel bij professionele én vrijwilligersorganisaties. Dáár zitten de experts. Wethouder, stuur je ambtenaar naar buiten, laat hem in gesprek gaan met die organisaties. Haal misschien tijdelijk kennis in huis voor het beleid. Maak resultaatafspraken met het maatschappelijk veld en laat de uitvoering aan hen over. Samenwerken en vertrouwen, regisseren i.p.v. dicteren.

Dat is even wennen, maar uiteindelijk beter voor iedereen. Budgetten worden voor het grootste deel besteed aan zorg, minder bureaucratie, gelukkige burgers. Een participatiemaatschappij in optima forma en een gemeentelijke organisatie die het niet duurder maakt dan het moet zijn.

Win-win. Hoe mooi zou dat zijn?

 

Laatst aangepast op zaterdag, 04 oktober 2014 07:29

Contact

Luzis Organisatieontwikkeling & Interimmanagement

Pijlkruidvaart 14 2724 VE Zoetermeer

Tel: 06-14384339  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.